Dræberen

PDF
Print
E-mail

 

 

I min forrige post skrev jeg om "Internet of Things", IoT, og om det faktum, at fænomenets udbredelse lader vente på sig. Jeg listede en del udfordringer, som kunne forklare det. Siden er jeg faktisk faldet over en række initiativer, som i hvert fald viser, at der er nogle der arbejder hårdt for sagen. Nu slår det mig så; for pokker, hvor vi mangler at se en killer application - noget alle kender og taler om og forbinder med "Internet of Things" og dets fulde potentiale.

En dedikeret gruppe i den informationsteknologiske udsigtspost på Alexandra Instituttet i Aarhus har netop begået et fint tegneseriehæfte om netop tingenes internet - proppet med gode interviews, eksempler på eksisterende applikationer og visioner på fremtiden. Især interviewene er fremragende. Men når det kommer til eksemplerne og i endnu højere grad fremtidsscenarierne sidder jeg tilbage med en lidt flad fornemmelse - som med en fadøl, der har stået for længe; der er s'gu ikke meget spræl i den. Det er der heller ikke i fremtidsscenarierne.

Et par eksempler:

Ét fremtidsscenarier beskriver en by proppet med sensorer, der overvåger trafikmønstre som bruges til planlægning af den lokale infrastruktur. Hvilken fremtid taler vi om? År 2011? Gadelygterne langs Ringvejen i Aarhus snakker faktisk allerede i dag lystigt og uden vores indblanding sammen med forbikørende bilisters smartphones og iPads. Så vidt jeg har forstået med henblik på trafikplanlægning. Så forhåbentlig er dét fremtidsscenarie ikke topmålet for Internet of things i trafikken.

Et andet scenarie fortæller om en mand, der undervejs i et - indrømmet meget futuristisk udseende - tog kommer i tvivl om, hvorvidt han har slukket for radiatoren derhjemme, hvorefter han slukker for den via en app på en smartphone. Nu er det jo faktisk sådan, at energiselskaberne anbefaler, at man lader termostaterne om at styre varmen - det der med selv at skrue op og ned er en uskik. Men skulle man nu alligevel insistere på at frådse med energien, kunne han f.eks. tage til Harlev og købe Polycontrol's eksisterende løsning. Polycontrol er blot en af mange udbydere på et snart blodrødt ocean, så heller ikke i dette scenarie behøver vi at vente på fremtiden.

Endelig er der et fremtidsscenarie, der beskriver affaldsspande med sensorer, der rapporterer til skraldemændene, når det er på tide at blive tømt. Det lyder umiddelbart smart, men spørgsmålet om vores renovation, der bygger på ret mange års erfaring ikke allerede er så optimeret, at den effekt der kommer ud af selvstændigt tænkende affaldsspande ikke står mål med den investering deres intelligens vil kræve. Hvilket faktisk er et helt andet problemstilling - vi mangler ikke kun en killer-application, vi mangler også se en forretningsmodel og et ROI der sparker benene væk under selv den mest forhærdede økonom.

Det er så dejligt nemt at brokke sig og som sagt, jeg synes tegneserien er fin, men det frustrerer mig, at visionerne ikke er mere spektakulære - ingen af dem efterlader mig med et "wauw, can't wait". Måske lige med undtagelse af "den 6. sans" (side 27) - dén app savner jeg!

Dernæst er jeg faldet over en Top 50 liste over IoT applikationer udgivet af Libelium - til inspiration siger de. Det står ikke angivet eksplicit, men så vidt jeg kan se, er det en liste over eksisterende applikationer. Igen sidder jeg tilbage med lidt skuffelse; der er tale om en hitliste Top 50, dét burde betyde lidt ud over det småkedelige, men det er svært at få øje på.

Igen en håndfuld typiske eksempler:

  • Smart lightning - intelligent og vejrtilpasset gadebelysning
  • Overvågning og information om ledige P-pladser
  • NFC betaling (hører det virkelig under IoT?)
  • Overvågning af strålingsniveauer nær atomkraftværker (forhåbentlig en ret gammel applikation...)
  • Fald-detektion og andre former for overvågning af syge og ældre
  • Flåde-overvågning - for vognmænd

Er du heller ikke faldet ned af stolen? Jeg sidder med en "nå ja, selvfølgelig"-følelse. En blanding af genkendelse - "den applikation har jeg hørt om" og lidt skuffelse - hvor er science-fiction scenarierne; dystopierne og fagre nye verden alt efter temperament. Måske er Internet of Things applikationer bare ikke mere spændende, kulørte, spektakulære og indlysende banebrydende. Eller måske er de - måske venter de virkeligt ekstraordinære applikationer på, at fænomenet kommer ud af laboratorierne og bliver genstand for mange flere menneskers tanker om den fagre nye verden.

Jeg kunne virkelig godt tænke mig udvikle en case for en kommende killer app. Med en killer app tænker jeg en applikation, der - ud over at man tænker "wauw", når man ser beskrivelsen - til fulde lever op til følgende krav:

  • Der er tale om en applikation, hvor ting taler sammen uden vores mellemkomst eller i det mindste med minimal indblanding fra vores side.
  • Applikationen skal imødekomme et kendt behov for store grupper af mennesker eller meget store behov for lidt mindre grupper af mennesker.
  • Applikationen må ikke erstatte en proces, som næsten lige så nemt kan varetages af os selv.
  • Der skal være en tydelig, sund forretningsmodel; investeringen i implementeringen skal så rigeligt modsvares af omsætning eller besparelser.

Min egen fantasi rækker som sagt næppe, men hvis du har lyst til at medvirke med ideer, kan du samle handsken op på Fokuscopes idéudviklingsplatform, hvor jeg har formuleret en udfordring med titlen "Dræberen". Med lidt held kan vi måske skitsere noget ekstraordinært. jeg håber, at du vil være med - og i givet fald; god fornøjelse!


blog comments powered by Disqus